Байдън пак нарече Си Дзнипин диктатор, разчита на по-добра комуникация

"Обръщането на гръб един на друг не е опция“, каза Си Дзинпин

16.11.2023 | 15:42 Редактор: Ивета Велева

Китай и САЩ възобновяват комуникацията на високо равнище, включително и между военните сили. Лидерите Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха разговори край Сан Франциско, които са преминали в много приятелски тон.

Усмихнатият Джо Байдън посрещна Си Дзинпин, след като китайският лидер излезе от черна лимузина в живописното провинциално имение "Филоли" близо до Сан Франциско. Още в навечерието на срещата Байдън призова за намаляване на напрежението. На свой ред Си изтъкна, че "обръщането на гръб един на друг не е опция". Той обаче е настоял, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

 След разговорите Байдън подчерта важността на подобрението в комуникацията между двете суперсили.

"Господин президент, след днешния ден, вие продължавате ли да твърдите, че китайският президент е диктатор?", попита журналист. А отговорът беше: "Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата".

Разговорите на двамата лидери са засегнали разнообразен кръг от въпроси, включително Тайван, санкции и търговия. Те са се договорили да започнат общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект и да създадат работна група за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС