Зеленски: Сега не е време за избори, а за отбрана

Украинският президент призова сънародниците си към единство

07.11.2023 | 22:16 Редактор: Искра Ангелова
 Зеленски: Сега не е време за избори, а за отбрана

Дни след публични разногласия за хода на войната с главнокомандващия украинските въоръжени сили, президентът на Украйна Володимир Зеленски призова сънародниците си към единство за отпор срещу руското нашествие, което продължава вече 21-ви месец.

Зеленски отказа да приеме констатацията на генерал Валерий Залужни за патова ситуация на фронта и се обяви за отлагане на президентските избори, които иначе би трябвало да се състоят идния март: "Всички разбираме, че сега във военно време, когато има множество предизвикателства е крайно безотговорно да се занимаваме с въпроси, свързани с изборите по такъв несериозен начин. Трябва да осъзнаем, че сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на държавата и нейния народ. Смятам, че избори в този момент не са уместни".

В очакване на поредната вълна от руски бомбардировки тази зима, Украйна засилва противовъздушната си отбрана с помощта на западните съюзници, които са доставили тази седмица още системи NASAMS, припомня БНР.

Очаква се в скоро време украински пилоти да започнат обучение в Румъния. За целта днес Нидерландия достави там първите пет обещани изтребителя F-16.

Снимка: БГНЕС