Убити докато спят! Повече от 20 са жертвите на сепаратистки бунтовници в Камерун

Сред жертвите има и деца

06.11.2023 | 18:30 Редактор: Толя Стоянова
Убити докато спят! Повече от 20 са жертвите на сепаратистки бунтовници в Камерун

Сепаратистки бунтовници убиха около 20 души, включително жени и деца, при нападение срещу село в един от размирните англоезични райони на Камерун. Нападението е извършено през нощта в село Егбекав, Западен Камерун, което от седем години е сцена на смъртоносни сблъсъци между бунтовниците и правителствените сили.

"Имаше мъже, жени и деца, повече от 20 убити", заяви пред общественото радио министърът в президентството Менго Виктор Арей-Нконго, цитиран от , съобщи АФП.

Предимно англоговорящите северозападни и югозападни райони на Камерун са обхванати от конфликти, откакто сепаратистите обявиха независимост през 2017 г. Това стана след десетилетия на недоволство от възприеманата дискриминация от страна на франкофонското мнозинство.

"Посред нощ "терористите" откриха огън с пистолети и използваха "конвенционални оръжия". Има около 20 загинали и седем тежко ранени, десетина къщи са опожарени", заяви по радиото префектът на департамента Маню Вианг Мекала.

90-годишният президент Пол Бия, който управлява централноафриканската държава с железен юмрук от 41 години до днес, се противопоставя на призивите за по-широка автономия и отговаря с репресии, предаде БГНЕС.

По данни на Международната кризисна група конфликтът е отнел живота на над 6000 души и е принудил повече от един милион души да напуснат домовете си.

"Това се случи в 4:00 ч. сутринта. Въоръжени младежи дойдоха и стреляха по спящи жители в къщите им и подпалиха цял блок от къщи", разказва жител, пожелал да не бъде идентифициран от съображения за сигурност.

Международните неправителствени организации и Организацията на обединените нации често обвиняват силите за сигурност в убийства и изтезания на цивилни граждани, заподозрени в симпатии към бунтовниците.

През юли "Амнести интернешънъл" съобщи, че силите за сигурност, сепаратистките бунтовници и етническите милиционери са извършили жестокости в Северозападния регион, включително екзекуции, изтезания и изнасилвания. 

Снимка: БГНЕС