Захарова: България изгони Гацак след "ценни указания" от САЩ

Страната ни е упражнила тормоз върху журналиста, смята говорителят на руското външно министерство

04.11.2023 | 20:43 Редактор: Тодор Петров
Захарова: България изгони Гацак след

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази позицията на Москва във връзка с решението на българските власти да експулсират кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност. 

По думите ѝ, цитирани от руската държавна агенция ТАСС, българското правителство е получило "ценни указания" от САЩ няколко дни преди да отнеме акредитацията на журналиста.

"За да се разбере кое е накарало България да упражни върху Гацак тормоз, който не е провокиран от нищо, е достатъчно да се проследи хронологията на действията на посолството на САЩ в София. От нея разбираме, че буквално няколко дни преди скандалната история с изгонването на репортера на посещение в страната пристига заместник-държавният секретар на САЩ Лиз Алън. Българското правителство е получило ясно ценни указания, както повелява "публичната дипломация": цензура, експулсиране на руски журналисти, забрана на свободата на словото", каза Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Гацак напусна България в сряда, след като ДАНС издаде заповед, с която му бяха наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване, експулсиране и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз. 

Мотивът на решението на ДАНС бе, че Гацак е извършвал дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България.

Снимка: БГНЕС