Руската сила отслабва на фронта в Украйна? Намаляха атаките с дронове и ракети

Далеч е от рекорда през септември

03.11.2023 | 09:00 Редактор: Вяра Димова
Руската сила отслабва на фронта в Украйна? Намаляха атаките с дронове и ракети

През октомври Русия съществено намали броя на използваните ракети и дронове при обстрелите си над Украйна, сочи справка в статистиката на украинските ВВС. През септември бяха използвани рекордните 503 дрона, а през изминалия месец руските военни отиват на другия полюс - използвани са едва 282 бойни дрона тип Shahed, от които са унищожени 228 (почти 81%).

През април 2023 година Русия използва 395 дрона за обстрел над Украйна.

От статистиката на ВВС е видно още, че през целия октомври са използвани пет ракети "Искандер - К", от които са свалени три, а една не е достигнала целта си, както и 12 ракети Х-59, от които са унищожени 8. През целия октомври руските военни са използвали 9 зенитни ракети С-300/400, както и 5 "Искандер М", които не могат да бъдат свалени от ПВО.

Прави впечатление, че няма нито един "Кинжал", след седемте свръхзвукови ракети, пуснати през август, както и нито един "Калибър", Х-101, или Х-555.

Най-мащабна от гледна точка на използваното оръжие е била нощта срещу 19 октомври, когато са изстреляни 5 ракети "Искандер - М", една С-300, една Х-59, една крилата ракета от неизяснен тип, както и девет бойни дрона. Тогава на ПВО се отдава да свалят едва три дрона и една ракета Х-59.

Украинските военни анализатори отчитат, че Русия пести ракети, за да може да реализира по-мащабни удари през зимните месеци, когато и щетите ще бъдат по-болезнени. Очакванията са за нови масови атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, за които Киев се опитва да се подготви, договаряйки допълнителни средства за противовъздушна отбрана. В страната отбелязват и че през октомври обстрелите с дронове и ракети са били основно в ранните сутрешни часове.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС