САЩ с нова военна помощ за Украйна в размер на $425 млн., ето какво ще включва

Ще бъдат включени и боеприпаси с лазерно насочване

02.11.2023 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
САЩ с нова военна помощ за Украйна в размер на $425 млн., ето какво ще включва

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да обяви пореден пакет от военна помощ за Украйна на стойност 425 млн. долара, включително противодронови ракети и боеприпаси, заявиха двама неназовани американски служителя, цитирани от Ройтерс.

Не се очаква пакетът да включва допълнителни ракети ATACMS. Агенцията също така съобщава, че високопоставени републиканци в Конгреса са призовали президента Байдън да изпрати в Украйна ракети с по-голям обсег, въпреки отпора от някои консервативни законодатели срещу повече военна помощ.

Планираният пакет от помощ за Украйна ще включва боеприпаси с лазерно насочване на стойност около 300 милиона долара за сваляне на руски дронове, според документ, видян от Ройтерс, както агенцията цитира и официални служител, пожелал анонимност. Средствата за тези боеприпаси идват по програмата "Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна" (USAI), която позволява на администрацията на Байдън да купува оръжия от индустрията, вместо да ги изтегля от оръжейните запаси на САЩ.

Останалата част от обещанията за оръжия на стойност 125 милиона долара включват допълнителни боеприпаси за противовъздушните системи NASAMS, които САЩ и техните съюзници са предоставили на Киев, боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, 105 и 155 милиметрови снаряди за артилерията, противотанкови ракети TOW, противопехотни мини Claymore, малки оръжия и дузина камиони, според официалните лица, пожелали анонимност.

Пакетът все още се финализира и може да се промени, посочиха източниците на Ройтерс, цитирани от БНР.

След руското нахлуване през февруари 2022 г. САЩ вече са изпратили военна помощ на Украйна на стойност около 44 милиарда долара.

Снимка: БГНЕС