Путин: Западният санкционен натиск ще се засили, трябва да сме готови

Самонаказват собствената си икономика, смята руският президент

01.11.2023 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Путин: Западният санкционен натиск ще се засили, трябва да сме готови

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин очаква засилване на санкциите, с които Западът вече се самонаказа, предава ТАСС, като подчертава, че съответната прогноза той е направил в рамките на заседание по икономическите въпроси.  

"Трябва да сме подготвени за факта, че западният санкционен натиск ще се засили. Да, през последните години нашите т.нар. партньори вече приеха безброй пакети от санкции, самите те се оплетоха в тези санкции, опитаха се да ни накажат, но в крайна сметка, както виждаме - това е напълно очевидно нещо, това е видно от статистиката, те самонаказват собствената си икономика", подчерта Путин.

По-рано Bloomberg съобщи, че като част от 12-ия пакет от санкции срещу Руската федерация, Европейският съюз планира да въведе търговски ограничения, чиито общ обем се оценява на 5,3 милиарда долара, предаде "Фокус".

Източници на агенцията разкриха, че новите предложени ограничения ще засегнат износа на заваръчно оборудване, химически продукти и други технологии, които може да се използват за военни цели. Общността също така обмисля забрана на софтуерни лицензи и внос на определени обработени метали, алуминий и строителни продукти, както и диаманти. Очаква се в новия санкционен списък на ЕС да бъдат включени и над 100 физически и 40 юридически лица.

Снимка: БГНЕС