Русия осъди на затвор трима украински войници, сражавали се в Мариупол

Убили са осем души

01.11.2023 | 20:42 Редактор: Вяра Димова
Русия осъди на затвор трима украински войници, сражавали се в Мариупол

Русия е осъдила на затвор още трима украински войници, които са се сражавали в град Мариупол, като продължава да съди държаните в плен войници. След падането на Мариупол през май миналата година в руски плен попаднаха около 2500 души, някои от които бяха изпратени в Русия или в окупираната Източна Украйна, за да бъдат изправени пред "съд".

Украинските войници Олег Колмичевски, Дмитрий Доброволски и Александър Ромашин бяха признати за виновни за убийството на осем души в Мариупол, съобщи Следственият комитет на Москва.

"От 24 февруари до 12 април 2022 г. Доброволски и Ромашин, по заповед на Колмичевски, са задържали и застреляли с автоматично оръжие цивилни граждани, забелязани в близост до бойните им позиции", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

В него се казва, че инсталиран от Русия съд в украинската Донецка област, която Москва нарича Донецка народна република, е осъдил Колмичевски на доживотен затвор.

На Доброволски и Ромашин са дадени по 30 години затвор, съобщи Следственият комитет. Присъдите бяха издадени, след като във вторник същият съд осъди на доживотен затвор други трима пленени украински войници.

Снимка: БГНЕС