fallback

ЕК: България сама решава какво да прави с парите от таксата за руския газ

Комисията е в тесен контакт със засегнатите страни за възможните ефекти от тази мярка

30.10.2023 | 18:01 Автор: Елеонора Танева

Европейската комисия взема под внимание наскоро приетата мярка от България, касаеща транзитните такси над вноса на руски газ. Къде ще отидат приходите от транзитните такси е въпрос към българските власти, тъй като това е национална мярка. Това каза говорителят на Европейската комисия Тим Макфий в коментар за решението на България от 14 октомври да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия.

"Ние сме в тесен контакт с България и други засегнати страни, за да оценим и обсъдим възможните ефекти от тази мярка", добави той.

Макфий уточни дали решението е взето с оглед на общоевропейските санкции срещу Москва.

"По отношение на санкционните политики на ЕС това е нещо, за което сме говорили много пъти в миналото. Санкциите на ЕС се договарят от страните членки. Засега имаме 12 пакета от санкции, които обхващат енергийната област - както въглищно, така и петролно ембарго. Но в момента няма наложени санкции върху вноса на газ. В контекста на нашия план REPOWER EU ние се ангажираме да намалим вноса на всички руски изкопаеми горива възможно най-скоро", уточни говорителят на ЕК, цитиран от БГНЕС.

От 13 октомври е в сила таксата от 20 лв./МВтч. Тя се отнася за вноса и транзита на руско "синьо гориво". 

Решението предизвика бурната реакция на Сърбия и Унгария, които заплашиха България, заявявайки, че няма да оставят без адекватен отговор това "враждебно българско решение".

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback