Гей скандал разтресе Ватикана - свещеници си организирали оргии, канели и шефа си

Папа Франциск прие оставката на архиепископ Гжегош Кашак

28.10.2023 | 18:04 Редактор: Искра Ангелова
Гей скандал разтресе Ватикана - свещеници си организирали оргии, канели и шефа си

Папа Франциск прие, без да дава обяснения, оставката на архиепископ Гжегош Кашак - титуляр на намиращата се в Югозападна Полша епархия Сосновец.

Според италианските вестници "Кориере дела сера", "Република" и "Стампа" причината за "отлюспването" на 59-годишния висш прелат е раздухваният вече месец в родината му гей скандал с участието на подчинени на владиката католически свещеници. Които си спретвали редовно в храмове и църковни имоти хомо оргии, като според някои медии канели на тях и шефа си.

Скандалът бе раздухан първо от в. "Газета виборча", който описал преди месец как в нощта на 30 срещу 31 август мъжка проститутка за малко да умре след бурна секс забава на католически попове. Купонът се завихрил в апартамента на свещеника от епархията Сосновец - Томас З., като той и колегите му решили да разширят общо взето тесния кръг на плътски удоволствия между тях с млади труженици на платената любов.

Случаят разтресъл истински Ватикана, защото това не е първият скандал във въпросната епархия. През 2010 г. тогавашният ректор на семинарията в Сосновец се сбил в гей клуб заради "гадже". През март 2023 г. пък в епархията било открито тялото на 26-годишен дякон с множество смъртоносни рани. Според местни прокурори той е бил наръган от 40-годишен свещеник - бивш негов любовник, който след това се самоубил. Обвинението разкрило, че двамата са имали конфликти доста време преди убийството и че свещеникът е изпращал заплашителни съобщения до зарязалия го дякон, припомня "Труд".

Освен удар срещу авторитета на Ватикана, според в. "Кориере дела сера" скандалът в епархията Сосновец се е отразил много негативно и върху управлявалата досега в Полша ултраконсервативна и смятана за бастион на католицизма партия "Право и справедливост", която на практика претърпя поражение на вота преди две седмици от дясноцентристката коалиция начело с Доналд Туск.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 3 месеца
Реформистът Мартин Лутерсе обръща в гроба в потрес от перверзиите на тия извратеняци, които са поели по пътя към ада Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Анонимен
преди 5 месеца
Открили са топлата вода. Аз такива неща правех в църква (по-точно параклис) през 2001-2002 г. Сигнализирай за неуместен коментар