"Въоръжен и опасен. Не го доближавайте!": Люистън е под блокада след масовата стрелба

40-годишният стрелец се издирва, болниците не смогват да приемат ранените при стрелбата

26.10.2023 | 13:36 Редактор: Елеонора Танева

Кървава стрелба в Съединените щати. Най-малко 22-ма души са убити, десетки ранени от въоръжен с пушка мъж в град Люистън, щата Мейн. Нападателят все още се издирва.

40-годишният стрелец се издирва, а малкото градче Люистън е под блокада. От силите на реда разпространиха две снимки на нападателя и поискаха помощ от гражданите за залавянето му, но предупредиха, че е опасен. На фотографиите се вижда насочената пушка на мъжа. Той е открил огъня на три места в града, включително в боулинг център, в който е имало деца. 

"Полицията издирва мъж на име Робърт Карт. Той се смята за въоръжен и опасен и търсенето му е абсолютен приоритет за нас. Ако хората го видят, те не бива да се приближават до колата му или да правят контакт с него по никакъв начин", призова от полицията. 

Според данните нападателят е инструктор по огнестрелни оръжия. Мъжът е бил резерва в американската армия, но е имал психични проблеми и неотдавна се е лекувал в психиатрия. 

ФБР се е включила в издирването на стрелеца. Градчето е с население от 39 000 души и болниците са препълнени с пострадалите. 

"Болниците ни не са пригодени да се справят с подобен вид стрелба", уточниха от лечебно заведение.

Масовите стрелби в Съединените щати бележат нов рекорд тази година. Според актуалните данни средно по една престрелка възниква всеки ден. За три месеца са отчетени най-малко 131 нападения. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС