Войната в Украйна: Щетите са за над $150 млрд., разрушени са 170 000 сгради

От началото на руската инвазия са ранени почти 17 000 цивилни украинци

25.10.2023 | 23:10 Редактор: Толя Стоянова
Войната в Украйна: Щетите са за над $150 млрд., разрушени са 170 000 сгради

Роднините на хората, пострадали при руското въздушно нападение срещу Коротич миналата седмица, чакат тревожно в коридора на една болница в Харков. Раните на двама от оцелелите са толкова тежки, че опасността за живота им е голяма.

"Ранените са в много тежко състояние и са под постоянно наблюдение. Изчакваме и ако се наложи, ще ги оперираме още веднъж", каза директорът на болницата Руслан Врагов.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. са били ранени почти 17 000 цивилни украинци, а над 9 200 са загинали, сочат данните на ООН. Сред жертвите има и 560 деца.

Домовете на хиляди хора са поразени от руски ракети, дронове или артилерийски обстрел. Реномираният Киевски икономически университет редовно изчислява сумите, на които възлизат разрушенията в Украйна, причинени от руските атаки. Сведенията от началото на септември гласят, че преките щети са почти 152 милиарда долара. Документирани са около 170 000 разрушени сгради, съобщи АРД.

Засегнати са най-вече Киев и регионите на изток и на юг като Донецк, Луганск, Харков и Запорожие. Окупираните от Русия украински градове като Мариупол, Волноваха, Лисичанск или Бахмут също са пострадали много от боевете, но за тях няма достоверни данни. В частично окупирания регион Херсон само в резултат от взрива на язовира Каховка са наводнени 37 000 жилища, предаде DW.

Херсон е точно на фронтовата линия и практически е под постоянен руски артилерийски обстрел. Семействата с деца принудително трябва да се евакуират в регионите, където е по-сигурно. След съответния отправен призив през септември обаче само към 400 деца са отведени далеч от града. Шефът на военната администрация Олександър Прокудин отправи още един апел към родителите да се погрижат за децата си.

"Къщите могат да се построят отново, но как може да се възстанови здравето на едно дете? Как могат да бъдат забравени безсънните нощи? Как ще се отразят на бъдещето годините на постоянен страх? Евакуацията не струва нищо, а при необходимост ние ще се погрижим и за настаняването. Моля, отведете децата на сигурно място", призова Прокудин.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
А
преди 6 месеца
Рускините бият украинките по красота, а шведките бият рускини те! Защо българите, женени за украинки, се развеждат с тях...? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
БЪЛГАРИН
преди 6 месеца
Украинките са прекрасни жени,разкошни са.Много приличат на рускинките..Изваяни тела,просто-мечта!!!Акосега щях да се женя,рускиня бих си взел.Има поезия в тях...в телата им Сигнализирай за неуместен коментар