САЩ предлaгат на Русия нов диалог за контрол над въоръженията

Засега Москва не е готова да откликне на предложението

25.10.2023 | 11:33 Редактор: Тодор Петров
САЩ предлaгат на Русия нов диалог за контрол над въоръженията

Русия е получила предложения от САЩ за възобновяване на диалога за стратегическа стабилност и контрол над въоръженията. Това обяви заместник-външният министър на Руската федерация Сергей Рябков, предава РИА Новости.

"САЩ предлагат да поставим диалога за стратегическата стабилност и контрола на въоръженията на системна основа и да го водим изолирано от всичко, което се случва. Не сме готови за това", подчерта руският заместник-министър на външните работи.

Предложенията са били отправени в писмен вид, но под формата на неофициален мемоар. Сега те се анализират в междуведомствен формат.

По думите на Рябков в документа няма нищо ново и представлява по-скоро обединен текст на вече познатата позиция на Вашингтон.

"Проучваме по спокоен начин и в подходящ момент ще отговорим на американците. В каква форма е рано да се каже", добави той, пише "Фокус".

Висшият дипломат на Москва подчерта, че връщането към диалога за стратегическата стабилност, включително стратегическите нападателни оръжия и други въпроси, е просто невъзможно, без да се промени основният враждебен курс от страна на САЩ към Русия.

Снимка: БГНЕС