Путин набеди Международния олимпийски комитет в етническа дискриминация

"Участието в спортни събития трябва да бъде човешко право", заяви руският президент

19.10.2023 | 22:45 Редактор: Толя Стоянова
Путин набеди Международния олимпийски комитет в етническа дискриминация

Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че използва Олимпийските игри като форма на "етническа дискриминация".

"Самите игри могат да се използват като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат нищо общо с политиката, и като груба и всъщност расистка, етническа дискриминация", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Миналата седмица МОК наложи забрана на Руския олимпийски комитет за нарушаване на Олимпийската харта, след като той обяви за свои членове регионалните спортни организации в окупираните области Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие, които би трябвало да са под ръководството на Националния олимпийски комитет на Украйна, предаде БГНЕС.

Участието на руски спортисти в международни спортни прояви предизвиква разгорещени дебати след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. По-рано тази година МОК реши, че на руските и беларуските спортисти ще бъде разрешено да участват в игрите, стига да го направят като т.нар. неутрални спортисти, без придружаващ национален флаг или химн.

Първоначално Украйна започна кампания за забрана на участието на руски и беларуски спортисти и заплаши да бойкотира спортните събития, но в крайна сметка се съгласи да позволи на своите спортисти да се състезават срещу руснаци и беларуси, стига спортистите от тези две страни да участват под неутрален знаменател.

Путин заяви, че участието в спортни събития трябва да бъде "човешко право", но вместо това се е превърнало в "привилегия".

"Научихме, че поканата за участие в игрите не е безусловно право на най-добрите спортисти, а вид привилегия, която може да бъде спечелена не със спортни резултати, а с някои политически жестове, които нямат нищо общо със спорта", коментира той.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
лъчо
преди 6 месеца
Прав е Путин защо Не забраниха на Украйна да участват в спортни със теза ни я когато не спазваха минските споразумения и избиваха стотици невинни деца и цивилни руснаци в Донбас 2014 година Нещо май не мерят с един аршин Сигнализирай за неуместен коментар