Поток от кораби по новия черноморски зърнен коридор на Украйна

Напук на руските заплахи

19.10.2023 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Поток от кораби по новия черноморски зърнен коридор на Украйна

Месец след като първият входящ кораб премина през новия коридор за корабоплаване в Черно море, напук на руските заплахи, от Украйна непрекъснато пристигат кораби със зърно и метали.

Откакто коридорът влезе в сила в средата на септември, в пристанищата в района на Одеса са акостирали повече от 30 кораба, сочат данните за проследяване на плавателните съдове, събрани от Bloomberg. Техният товар включва около 1 милион тона зърно, заяви тази седмица Дмитрий Соломчук, депутат от комисията по земеделие в украинския парламент.

Това показва, че рисковият залог на Киев далеч не е само символичен и че страната си връща част от контрола върху търговията от черноморските си пристанища.

Украйна създаде своя временен маршрут от пристанищата в Одеса, след като през юли Русия се отказа от споразумението за безопасен коридор, подкрепено от ООН и Турция. Първоначално корабособствениците се опасяваха да работят там, тъй като Русия заплашваше да третира всички съдове, плаващи към Украйна, като потенциално превозващи оръжие.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС