Защитата на външните граници на ЕС раздели евролидерите

Унгария и Полша с възражения срещу предложенията

06.10.2023 | 19:20 Редактор: Тодор Петров

В испанския град Гранада лидерите на страните от Европейския съюз се събраха на неформална среща. Участник от българска страна е премиерът Николай Денков. 

Дискусиите са фокусирани върху подкрепата за Украйна, разширяването на Ес и справянето с миграцията. От европейските институции изтъкват, че има положена основа с постигнатите споразумения за управление на кризисни ситуации. Обсъжда се подход за по-сигурна защита на външните граници и партньорства с държави, които са източник на миграция. 

Унгарският премиер Виктор Орбан засега определя като невъзможно постигането на общо споразумение, защото вижда опит за юридическа принуда. Възражения има и от страна на Полша.

"Дебатът е важен, но сред ключовите приоритети за бъдещето е и разширяването на Европейския съюз. То означава, че страните кандидатки за членство трябва да прилагат реформи. Те знаят какво трябва да направят. А от наша страна, също трябва да има подготовка. И за първи път от много години имаме дебат на толкова високо ниво по такъв фундаментален въпрос", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Дискусията беше изключително свързана с това как да защитим външните граници от нелегална миграция и същевременно да подпомогнем легалната. Някои държави в Европа като Германия имат голяма нужда от специалисти отвън. Всъщност около половината от мигрантите през тази година идват легално, проблемът е с останалите. Трябва да разграничим легалната от нелегалната миграция, желаните мигранти от тези, които търсят социални помощи и не искат да се интегрират в Европа“, отбеляза премиерът акад. Николай Денков

Снимка: БГНЕС