Оповестиха подробности около трагедията с автобуса край Венеция

Сред жертвите има петима украинци, един хърватин, един германец и един французин

04.10.2023 | 12:22 Редактор: Тодор Петров
Оповестиха подробности около трагедията с автобуса край Венеция

Тази сутрин ви съобщихме за трагедията с туристически автобус с 21 загинали пътници. Автобусът се е запалил, след като паднал от естакада над железопътна линия в околностите на Венеция. 

Той е пътувал от историческия център на града към близък къмпинг. Вестник "Кориере дела сера" пише, че на естакадата автобусът излязъл от лентата си, съборил мантинелата и паднал от повече от 10 метра височина върху намиращата се отдолу железопътна линия. Превозното средство се запалило от контакта с електрически кабели - посочва се, че автобусът се е движил на газ. 

Една от версиите за катастрофата е прилошаване на шофьора, тъй като на мястото на инцидента не е открит спирачен път. Предстои да бъде проучено и състоянието на 70-годишния мост. Кметът на Венеция Луиджи Бруняро определи случилото се като "трагедия" и нарече сцената "апокалиптична".

Сред жертвите има петима украинци, един хърватин, един германец и един французин, съобщиха градските власти. Губернаторът на област Венеция Лука Дзая заяви, че много от ранените са с опасност за живота. Пострадало е и непълнолетно момиче.

Във Венеция е обявен траур в памет на жертвите. Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони сподели най-дълбокото си съчувствие. 

"Аз съм в контакт с кмета Бруняро и с министъра на транспорта Матео Салвини, за да следя новините за тази трагедия", оповести тя. 

Съболезнования на близките на жертвите изразиха германският външен министър Аналена Бербок, френският президент Еманюел Макрон, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, пише DW

Снимка: БГНЕС