Лондон: Русия се готви за дългогодишна война срещу Украйна

Кремъл планира да отдели за войната една трета от общите разходи на държавния бюджет

01.10.2023 | 20:25 Редактор: Тодор Петров
Лондон: Русия се готви за дългогодишна война срещу Украйна

Русия се готви за дългогодишна война срещу Украйна, значително увеличавайки разходите за отбрана. Според британското разузнаване това се доказва от документи на руското министерство на финансите, според които през 2024 г. Кремъл планира да отдели за войната една трета от общите разходи на държавния бюджет. 

"Документите, вероятно изтекли от руското Министерство на финансите, показват, че руските разходи за отбрана се очаква да нараснат до около 30 процента от общите държавни разходи през 2024 г. Министерството предлага бюджет за отбрана от 10,8 трилиона рубли, което се равнява на около 6 процента от БВП и увеличение от 68 процента в сравнение с 2023 г.", се казва в доклада на британското министерство на отбраната. 

Разузнавателната служба предполага, че Русия ще може да поддържа това ниво на разходите за отбрана до 2024 г., по-специално чрез намаляване на разходите за други нужди на държавата, пише БГНЕС.

Пълната информация за руските разходи за отбранителния сектор е класифицирана. Въпреки това дори изтеклите цифри като цяло показват, че Русия се готви за много години битки в Украйна.

Снимка: БГНЕС