Папа Франциск издигна 21 духовници в ранг кардинал

 Церемонията се състоя на площад "Свети Петър" в Рим

30.09.2023 | 16:32 Редактор: Михаела Димитрова
Папа Франциск издигна 21 духовници в ранг кардинал

Папа Франциск издигна 21 духовници в ранг кардинал. Церемонията се състоя на площад "Свети Петър" в Рим пред над 12 000 души. 

"Слава Богу, че кардиналите са от цял свят", каза Папа Франциск по време на церемонията, с което подчерта значението на издигнатите от него в кардинали духовници – представители на различни континенти. 

По време на церемонията, известна като консистория, бъдещите кардинали коленичиха пред папата и получиха символите на този висш ранг на католическата църква: алена четириъгълна шапка, наречена бирета и кардиналски пръстен. 

Осемнадесет от новите кардинали са под 80-годишна възраст и с това влизат в конклава, който избира нов папа. С това кардиналите избиратели са вече 137 от общо 243-ма кардинали, от които най-много - 115 са от Европа, предаде БНР.

Днешната консистория е девета откакто кардинал Берголио бе избран за папа с името Франциск преди десет години. Той е първият папа от Новия свят и йезуит. Дали след края на неговия понтификат кардинал, назначен от него, ще го наследи като такъв, ще решава конклавът, който според наблюдатели не следва подобни правила.

Снимка: БГНЕС