Оцелял в сватбения кошмар в Ирак: Фойерверки удариха тавана и всичко пламна за секунди

Десетки хора желаят да дарят кръв за оцелелите

27.09.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Най-малко 100 души загинаха, а поне 150 са ранени след пожар, избухнал по време на сватба в Ирак. Огънят се разгорял за секунди в залата за тържества в малкия град Хамдания.

Службата за гражданска защита посочи като най-вероятна причина използването на фойерверки. Версията се потвърждава от хора, които са се намирали в залата. Един от оцелелите каза, че вътре са били поне 800 души, когато избухнал пожарът.

"Тъкмо да започне един по-бавен танц и запалиха фойерверки. Те удариха тавана и той изведнъж пламна. Всичко стана за секунди. Цялата зала беше обхваната от огън за секунди", разказа той.

Разследващите обърнаха внимание, че таванът на залата е бил изграден от сглобяеми панели, които са силно запалими и противоречат на стандартите за безопасност. Вследствие на огъня е рухнала част от покрива.

През цялата нощ линейки откарваха пострадали в местната болница. В двора на лечебницата се събраха десетки хора, предимно роднини на жертвите и жители, желаещи да дарят кръв. Здравните власти в провинция Ниневия потвърдиха смъртта на 100 души.

Вижте повече в репортажа Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС