Близо 120 000 армейци са готови да напуснат Нагорни Карабах, страхуват се от етническо прочистване

Премиерът на Армения обяви, че страната му е готова да приеме всички сънародници

24.09.2023 | 19:56 Редактор: Искра Ангелова
Близо 120 000 армейци са готови да напуснат Нагорни Карабах, страхуват се от етническо прочистване

Близо 120 000 арменци са готови да напуснат Нагорни Карабах, след като Азербайджан продължи операцията си за установяване на пълен контрол върху етническия анклав на негова територия. Местни ръководители казаха, че хората се страхуват от етническо прочистване, въпреки обещанията на Баку, че жителите на сепаратистката област ще бъдат третирани равноправно.

Руските миротворци в региона заявиха, че ще ескортират до Армения останалите без дом.

От трибуната на ООН арменският външен министър Арарат Мирзоян поиска да бъде изпратена наблюдателна мисия в Нагорни Карабах. Премиерът на Армения пък обяви, че страната му е готова да приеме всички сънародници, които пожелаят да избягат от анклава.

Никол Пашинян добави, че военните блокове, в които страната му членува, са се оказали неефективни. Това е явна критика към Русия, която Армения приема като свой основен съюзник и застъпник в спора ѝ с Азербайджан за Нагорни Карабах.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 1
В минало време
преди 7 месеца
Беше застъпник, но арменците намериха обещаващ съюзник в лицето на САЩ. Сега Пашинян обвинява Русия,ама късно. Като тъче на два стана.....се наигра. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Vasil Kolev
преди 7 месеца
Армейци,арамейци или арменци? Нещо ви е все едно май.откъде ги намери толкова чорбари там? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
batekrasi
преди 7 месеца
Редактора не прави ли разлика между армеНци и армеЙци ??? Жалка работа ... Сигнализирай за неуместен коментар