fallback

Съдят Google за неверни данни, мъж се удавил заради Google Maps

Картата е показала мост, паднал 9 години по-рано

21.09.2023 | 14:13 Автор: Искра Ангелова

Семейството на мъж от САЩ, който се удави, след като се свлече от срутен мост, твърди, че той е загинал, защото Google не е актуализирала картите си.

Семейството на Филип Паксън съди компанията за смъртта му, като твърди, че Google не е показала, че мостът е паднал девет години по-рано, съобщава Би Би Си. Паксън е загинал през септември 2022 г., след като се опитвал да мине по липсващия отчасти мост в Хикори, Северна Каролина.

Говорител на Google заяви, че компанията разглежда твърденията. Делото е заведено в гражданския съд в окръг Уейк във вторник.

Паксън, баща на две деца, се е прибирал от деветия рожден ден на дъщеря му в къщата на приятел и е бил в непознат квартал по време на смъртта си, според иска на семейството. Съпругата му е откарала двете му дъщери вкъщи по-рано, а той е останал, за да помогне за почистването.

"Непознавайки местните пътища, той е разчитал на Google Maps, очаквайки, че тя ще го насочи безопасно към дома на съпругата и дъщерите му. Трагично, докато шофирал предпазливо в тъмнината и дъжда, той без да подозира, последвал остарелите указания на Google към това, което семейството му по-късно научило, че от близо десетилетие се нарича "Мостът за никъде", и се блъснал в Сноу Крийк, където се удавил", се казва в изявление на адвокатите на семейството, в което се обявява искът, пояснява БГНЕС.

Местните жители многократно са се свързвали с Google, за да ги накарат да променят онлайн картите си, след като мостът се срути през 2013 г., се твърди в иска. Според "Charlotte Observer" бариерите, които обикновено се поставят на входа на моста, липсват поради вандализъм.

В съдебния процес се завеждат искове и срещу три местни компании, като се твърди, че те са имали задължение да поддържат моста.

"Нашите момичета се питат как и защо е загинал техният татко, а аз нямам думи, които да могат да разберат, защото като възрастен човек все още не мога да разбера как отговорните за GPS указанията и моста са могли да действат с толкова малко внимание към човешкия живот", казва в изявление съпругата му Алисия Паксън.

"Изказваме най-дълбоки съболезнования на семейство Паксън", заяви говорител на Google пред AP News. "Нашата цел е да предоставяме точна информация за маршрутите в Maps и в момента разглеждаме този съдебен иск."

fallback
Още от Свят
fallback