България и Франция заменят Русия в доставката на пшеница за Египет?

Руските пристанищата за зърно са препълнени, повишават се и цените

20.09.2023 | 16:32 Редактор: Вяра Димова
България и Франция заменят Русия в доставката на пшеница за Египет?

Египет ще премине към доставка на почти половин милион тона пшеница от Франция и България, след като Москва блокира доставките на руско зърно, твърдят източници на Bloomberg.

Москва възрази срещу ценообразуването на допълнителна сделка, казаха лицата, като поискаха анонимност, тъй като въпросът е частен. Това е вторият път през последните няколко месеца, когато закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е поставено в ситуация на смут, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициална долна цена.

Главният орган за доставки на стоки на Египет се съгласи да купи 480 000 тона руска пшеница в преки преговори, каза министърът на доставките Али Ел-Мосилхи в началото на септември. Тази сделка беше резервирана на цена от 270 долара за тон, включително навлото - по-ниска от неофициалната цена, която руските служители се опитваха да приложат по това време. Дни по-късно Египет каза, че търговецът на култури Solaris ще получи опцията да доставя зърно от всякакъв произход.

Solaris и руското Министерство на земеделието не отговориха веднага на исканията за коментар, пише bloombergtv.bg.

Пристанищата за зърно в Русия са препълнени след две последователни големи реколти, което ѝ даде основна роля в спедицията и определянето на цени на световния пазар. Пренасищането на предлагането обаче оказва натиск върху местните цени, което кара служителите да наложат прагове, за да подкрепят пазара. Прилагането на това ценово ограничение е непоследователно.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: БГНЕС