Украйна с пореден напредък, върнаха си Клишчиевка област

Благодарен съм на войниците, заяви началникът на щаба на украинския президент Андрий Ермак

17.09.2023 | 21:10 Редактор: Михаела Кирилова
Украйна с пореден напредък, върнаха си Клишчиевка област

Украинските власти съобщиха, че силите на Киев са си върнали Клишчиевка - важен от тактическа гледна точка град, разположен южно от фронтовия Бахмут, предаде АФП.

"Клишчиевка е прочистена от руснаците", заяви в социалните мрежи Олександър Сирски, командир на сухопътните сили на украинската армия.

"Клишчиевка отново е Украйна. Благодарен съм на войниците за деокупацията на украинската земя", добави началникът на щаба на украинския президент Андрий Ермак.

Клишчиевка, в която преди нахлуването на Москва миналата година живееха няколко стотин души, беше превзета от руските войски през януари. Русия отрече нейните сили да са били изтласкани от селото на фронтовата линия.

Киев започна да отблъсква силите на Москва в южната и източната част на страната през юни, след като натрупа западни оръжия и набра щурмови батальони.

Бахмут - град, в който някога са живели около 70 000 души, беше превзет от руските сили през май след една от най-дългите и кървави битки по време на руската инвазия, предаде БГНЕС.

Украинските сили обаче почти веднага започнаха да се оттеглят около северните и южните флангове на града и отбелязват постепенни успехи.

Снимка: БГНЕС