Путин принуди милиардерите на Русия да връщат богатството си в страната

Елитът изтеглил огромна сума от Европа след началото на инвазията в Украйна

14.09.2023 | 15:24 Редактор: Вяра Димова
Путин принуди милиардерите на Русия да връщат богатството си в страната

Руските милиардери, приковани от международните санкции и изправени пред натиск от президента Владимир Путин да върнат богатствата си в страната, са изтеглили активи за десетки милиарди от Европа от началото на инвазията в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компаниите от Кипър в Русия. Трансферът помага да се увеличи общата оценка на активи, върнати в Русия от богатите руснаци от февруари 2022 г. насам, до поне 50 млрд. долара, показват изчисления на Bloomberg.

Това променя десетилетната практика руските милиардери да държат активите си в Европа, възползвайки се от приятелски настроени към инвеститорите законодателни системи, шанса за дивиденти в чуждестранна валута и по-ниски данъци. Но сега най-богатите руснаци са оставени с все по-малък брой места за съхранение на богатството си, тъй като мнозина са в санкционни списъци на САЩ, Великобритания или ЕС.

"В момента Русия изглежда като по-малкото зло, отколкото чужбина", коментира Наталия Кузнецова, партньор в Business Solutions and Technologies, която преди това работи в Русия под бранда на Deloitte. 

Трансферът на активи, регистрирани преди това на места като Кипър, остров Джърси и Швейцария, към Русия и страни, които Кремъл счита за приятелски като Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Казахстан, започна скоро след инвазията. Едни от първите преместили се бяха семейните холдинги на милиардера в бизнеса с торове Андрей Гуриев и металургичния магнат Виктор Рашников, съответно от Швейцария и Кипър. Други, като милиардера Игор Алтушкин, ги последваха по-късно.

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци за връщането на активите им от страни, които определя като "неприятелски". Двустранни данъчни договори са прекратени, което прави непрактично оставането на места като Европа. Русия също така усложнява процеса за компании, които искат да изплащат дивиденти или продават активи на структури, регистрирани в такива юрисдикции.

През август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който да позволи на Русия да си върне контрола върху руски компании, където той иначе се упражнява от чуждестранни структури и е бил загубен заради санкции.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay