Огромни са мащабите на ужасяващата трагедия в Либия (+СНИМКИ)

Много от жертвите все още са затрупани под рухналите сгради или са отнесени в морето

13.09.2023 | 12:01 Редактор: Тодор Петров
Огромни са мащабите на ужасяващата трагедия в Либия (+СНИМКИ)

Мащабите на бедствието в Либия стават все по-тревожни. Особено засегнат е град Дерна, където цели райони са опустошени от водните маси. Говорител на вътрешното министерство на източнолибийското правителство заяви, че само в Дерна са загинали над 5300 души. Много от жертвите все още са затрупани под рухналите сгради или са отнесени в морето, информира АРД.

Достоверни данни за жертвите и изчезналите обаче няма. Вчера здравната служба на Дерна съобщи за 2300 загинали, но вероятно жертвите са много повече, каза Тамер Рамадан, ръководител на либийската делегация към Червения кръст и Червения полумесец. 

Хората, които са в неизвестност, все още са най-малко 10 000. Над 4000 души са се впуснали в бягство, търсейки спасение от водните маси. До момента спасителните екипи са открили повече от 1500 трупа. Както съобщава либийският портал "Babwat Al-Wasat", много от жертвите се полагат в масови гробове.

Жителите на град Дерна разпространиха в интернет видеа, свидетелстващи за огромните разрушения. По бреговете на излязлата от коритото си река Вади Дерна са рухнали цели жилищни блокове. Многоетажни сгради, които са по-далеч от бреговете, са разрушени частично или са потънали в тиня. По данни на градския съвет, положението в града е "извън контрол" след рухването на два бента.

На място спасителните екипи продължават да издирват оцелели, но заради водните маси много райони все още са откъснати от света. Наред с Дерна са засегнати градовете Ал-Байда, Ал-Мардж, Суза и Шахат.

Бурята "Даниел", която нанесе тежки щети и в Гърция, връхлетя Либия в неделя. По данни на АРД в северната част на страната в неделя са паднали по 414 литра дъжда на кв.м, пише DW.

След катастрофалните наводнения с хиляди жертви и ООН ще изпрати помощ на Либия. Работи се съвместно с местни, национални и международни партньори, за да се осигури спешно нужната хуманитарна помощ на хората в засегнатите региони, съобщи говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

ЕС също е предложил помощ. "Готови сме незабавно да окажем подкрепа на нашите партньори на място", обяви еврокомисарят по хуманитарната помощ и защитата от катастрофи Янез Ленарчич.

Снимки: БГНЕС