Носорог уби гледача си и рани тежко друг служител в зоопарк в Австрия

Жената е починала на мястото на инцидента

13.09.2023 | 08:40 Редактор: Искра Ангелова
Носорог уби гледача си и рани тежко друг служител в зоопарк в Австрия

Полицията в Залцбург съобщи, че един служител на зоопарк в Австрия е починал, а друг е бил тежко ранен, след като са били нападнати от носорог.

Носорогът е нападнал 33-годишна гледачка на животни, докато тя е работила рано сутринта в заграждението на животните в зоопарка Hellbrunn в Залцбург, се казва в съобщение на полицията. Жената, която е опитен зоолог, е починала на мястото на инцидента, допълва полицията.

Друг гледач, 34-годишен австриец, също е бил нападнат от носорога, докато се е опитвал да изплаши животното, се казва в съобщението на полицията. Той е сериозно ранен и е откаран в университетската болница в Залцбург, където е опериран по спешност.

"Абсолютно сме шокирани и все още не знаем как се е случило това. Рано сутрин носорозите редовно се намазват с пръчка за отблъскване на насекоми. Това винаги се извършва в защитена зона", заяви говорителят на зоопарка Улрике Улман пред CNN.

Според уебсайта на зоологическата градина в нея живеят 150 вида и 1500 животни - включително бели носорози. В момента в комплекса за носорози живеят две женски - Йети и Тамика, и две мъжки - Таму и Атос, пояснява БГНЕС.

Белите носорози са вторият по големина сухоземен бозайник и според Световния фонд за дивата природа могат да тежат между 3 080 и 7 920 килограма. Тъй като са останали по-малко от 16 000 бели носорози се смятат за застрашен вид.