Близо 3000 са вече жертвите на наводненията в Либия, две язовирни стени се скъсаха

Стотици семейства са били принудени да напуснат домовете си и са намерили подслон в град Бенгази

12.09.2023 | 18:45 Редактор: Михаела Димитрова

Наводненията в Либия са отнели живота на близо 3000 души, а още 10 000 са в неизвестност.

Най-тежко пострадалият град е Дерна, в който са регистрирани поне 2500 жертви на наводненията. Две язовирни стени са се скъсали, което е образувало и приливна вълна. Мостове и пътища са разрушени.

Стотици семейства са били принудени да напуснат домовете си и са намерили подслон в град Бенгази и на други места в Източна Либия. Бурята "Даниел" удари Либия в неделя и принуди властите да обявят извънредно положение.

"Мостовете са напълно пропаднали. Кварталите са във вода, а някои от тях са отнесени в морето, заедно с домовете на жителите. Над 10 хиляди души са в неизвестност по данни на Червения кръст и Червения полумесец", каза Ахмед ал-Мосмари, който е говорител на властите на Източна Либия.

Редица държави са се отзовали на молбата от либийските власти за помощ, сред които Египет, Германия, Иран, Италия, Катар и Турция.

В момента страната остава разделена между две враждуващи правителства - едното, международно признато, в западната част на страната и столицата Триполи, и друго на изток, подкрепяно от Халифа Хафтар, командир на самопровъзгласилата се Либийска национална армия.

Вижте повече в репортажа.