Успешно изваждат пещерняк, получил стомашно-чревно кървене на дълбочина 1040 метра в Турция

В екипа има и българи, които активно участват в организацията и самата спасителна акция

10.09.2023 | 22:12 Редактор: Елеонора Танева
Успешно изваждат пещерняк, получил стомашно-чревно кървене на дълбочина 1040 метра в Турция

Международният екип от спасители започна успешното изваждане на повърхността на американски пещерняк, попаднал в капан на повече от 1000 метра под земята в Южна Турция. Мъжът вече е преместен на половината път до повърхността.

40-годишният Марк Дики е бил на международна изследователска експедиция в пещерата Морка в планината Таурус в провинция Мерсин, когато получил стомашно-чревно кървене на дълбочина 1040 метра.

Повече от 150 спасители от Турция и други държави работят от дни, за да го спасят от третата по дълбочина пещера в страната. Сред тях има и екип от българи - 7 са в пещерата на различни участъци.

"Медицинският ни екип работи наистина усилено, за да се опита да поддържа състоянието на Марк възможно най-стабилно. От вчера започнахме да вдигаме носилката и да го транспортираме през пещерата", заяви председателят на техническата комисия на Европейската асоциация за пещерно спасяване Джузепе Конти, цитиран от БГНЕС.

Годеницата на Дики, Джесика Ван Орд, която е била с него по време на експедицията, е останала на мястото на лагера и работи със спасителните екипи.

"Медицински лекар ще го придружава през целия път. В момента по маршрута го придружават италиански лекари. Медицинското състояние на Марк в момента е много добро", каза Тулга Сенер, медицински координатор на комисията за спасяване на пещери.

Очаква се Дики да бъде изведен след два-три дни, "ако не срещнат никакви проблеми".

Снимка: Facebook/Пещерно спасяване