Гръцки компании са инвестирали над 300 млн. евро в България от началото на годината

Министърът на икономиката обсъди в Солун развитието на ВЕИ проекти в близост до индустриалните зони у нас

10.09.2023 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева
Гръцки компании са инвестирали над 300 млн. евро в България от началото на годината

Гърция е третият най-голям източник на преки чуждестранни инвестиции в България за 2023 г. Само от началото на тази година  гръцки  компании са инвестирали у нас 300 млн. евро. 

Възможностите за привличане на нови  инвестиции в България в сферата на енергетиката, търговията и в транспортни и инфраструктурни проекти бяха дискутирани на срещи с ключови гръцки инвеститори от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той проведе серия срещи с представители на гръцки компании в Солун в рамките на 87-ия Солунски международен панаир, на който тази година България е страна-почетен гост.

Богданов припомни, че основният фокус на българското участие в Солунския панаир са високите технологии, иновациите и образованието, но и че на изложението се представят и компании в сектори като енергетиката, търговията логистиката и строителството.

Той посочи, че  гръцки компании могат да инвестират и в производство на системи за съхранение на енергия у нас.

Тема на разговорите на българския министър на икономиката с представителите на гръцките компании бяха и развитието на ВЕИ проекти в близост до индустриалните зони у нас.

По време на срещите стана ясно, че ще бъдат  реализирани нови инвестиции в търговски паркове, както и в откриване на нови търговски обекти в България на гръцки компании, което  е предпоставка за създаване на нови работни места.

60 български компании и организации от различни сектори участват в 87-ия Солунски международен панаир.

Снимка: Министерството на икономиката и индустрията