Русия намалява износа на дизел по море, правителството се бори с високите цени

Зареждането на горивото през август е с почти 25% спад

08.09.2023 | 22:57 Редактор: Вяра Димова
Русия намалява износа на дизел по море, правителството се бори с високите цени

Русия планира да намали износа на дизел от ключовите си западни пристанища с една четвърт този месец на фона на сезонната поддръжка на рафинериите и усилията на правителството да запази повече гориво у дома, за да облекчи растежа на вътрешните цени.

Зареждането на дизел от руските пристанища на Черно и Балтийско море, включително някои партиди от Беларус, е определено на 1,874 милиона тона този месец, което е спад с почти 25% от плана за август, според данни на индустрията, достъпни от Bloomberg. Това е еквивалентно на 466 000 барела на ден, което е спад от около 600 000 барела на ден спрямо графика от миналия месец, показват изчисленията на Bloomberg.

Това е и най-ниският план на Русия за износ на дизелово гориво от май, когато националните рафинерии проведоха пролетния сезон за поддръжка, според исторически данни.

Планът, видян от Bloomberg, показва само доставки на дизелово гориво, доставяно до пристанищата по тръбопровод. По-малки обеми могат да бъдат изпратени и с железопътен транспорт. Действителните потоци може да се различават в зависимост от времето и търсенето от чуждестранни клиенти. Операторът на тръбопровода "Транснефт", който съставя графиците за товарене, отказа да коментира плана за износ през септември.

Спадът в износа на дизел следва спада в производителността на националните рафинерии, тъй като повече инсталации преминават през есенна поддръжка. Ежедневната първична преработка на суров петрол в Русия в периода 24 август – авг. 30 е спаднал с близо 240 000 барела на ден спрямо предходната седмица, според човек, запознат с въпроса. Пикът на поддръжката е между втората половина на септември и първата половина на октомври.

Министерството на енергетиката съветва рафинериите да ограничат задграничните доставки на дизел и бензин и да продават повече гориво у дома, за да гарантират, че търсенето е задоволено. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС