fallback

"Ол инклузив, но не и за местните": 75% от турците не могат да си позволят почивка в страната

Правителството товари населението с тежки данъци и води неразумна лихвена политика

02.09.2023 | 17:51 Автор: Вяра Димова

Турците днес трудно могат да си позволят да отидат на почивка в собствената си родина. Правителството товари населението с тежки данъци и води неразумна лихвена политика, каквато няма никъде другаде по света и която доведе до масово обедняване. А Ердоган продължава да преследва безмилостно критиците си. Това е картината, която описва известният журналист и критик на турския президент Бюлент Мумай във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Според публикувано наскоро проучване, на почти 75 процента от турците не им остават пари за почивка в самата Турция. При онези, които получават минимална заплата, този дял е над 87 процента, пише авторът в публикация със заглавие "Ол инклузив, но не и за турци".

Мумай обръща внимание, че в разгара на сезона турските хотели са заети само 60 процента заради икономическата политика на Ердоган. Местните туристи летуват в палатки или кемпери, тъй като не могат да си позволят хотел, или наемат ваканционно жилище. От началото на лятото правителството е започнало да събира и такса за нощувка в каравана, а според последните наредби и ваканционните жилища също ще бъдат облагани с данък, допълва авторът.

На този фон мнозина избират за почивка съседна Гърция, на което властите се стремят да попречат - искат да направят по-трудно използването на кредитни карти зад граница. При това съвсем не само ваканцията е лукс, пише DW.

"Работим също толкова усилено, колкото и вие, но печелим по-малко от вас и навсякъде плащаме по-високи цени", отбелязва Бюлент Мумай. Авторът обръща внимание, че дори да има кола, турският гражданин не може да я зареди с бензин, тъй като след изборите през май цената на литър гориво се е удвоила.

Над половината от хората са принудени да живеят с минималната работна заплата от 11 400 лири (равностойността на 390 евро), а заради огромната инфлация, скочила драматично в рамките на година, хората все повече използват кредитни карти. И просрочията по тях рязко са се увеличили. В първите осем месеца от годината броят на задълженията, докладвани за принудително изпълнение, е нараснал с почти 60 процента до близо девет милиона.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback