Владимир Путин цели да поеме контрола над "Вагнер"?

Руският президент подписа указ, с който нарежда на бойците да се закълнат във вярност на руската държава

02.09.2023 | 16:40 Редактор: Вяра Димова
Владимир Путин цели да поеме контрола над

Руският президент Владимир Путин се стреми бързо да поеме контрола над разрастващите се в Африка и Близкия изток операции на наемната армия "Вагнер", чийто лидер - Евгений Пригожин, загина едва преди дни след в мистериозна самолетна катастрофа.

Свързан с Министерството на отбраната оръжеен предприемач е готов да поеме ръководството на операциите на "Вагнер" в Централноафриканската република, твърди човек, близък до Министерството на отбраната, и други двама, близки до частната военна фирма, които говорят при условие за анонимност.

Цялата тайна мрежа на "Вагнер" в чужбина трябва да премине под ефективно руско военно командване. Това трябва да сложи край на схемата, която даваше на Путин възможност да действа подмолно, но позволи на Пригожин да изгради достатъчна независимост, за да оглави дръзкия бунт през юни, твърдят близък до Кремъл и друг човек, близък до Министерството на отбраната.

В края на миналата седмица Путин подписа указ, с който нарежда на бойците на "Вагнер" и други наемници да се закълнат във вярност на руската държава. Този ход бе предприет, след като високопоставен руски военен служител посети Либия и Сирия, за да утвърди правителствения контрол върху руските операции, които преди това бяха възложени на "Вагнер", заяви близък до Кремъл човек.

Бъдещето на операциите на "Вагнер" е от решаващо значение за целта на Кремъл да се противопостави на Запада в Африка и Близкия изток. Разполагайки армия от хиляди наемници, "Вагнер" позволява на Русия да възстанови част от влиянието си от съветската епоха в тези богати на ресурси региони за сметка на САЩ и бившата колониална сила Франция - и то с помощта на оръжие.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС