26 години след фаталната катастрофа на сина си с Даяна - почина Мохамед Ал-Файед

Той притежаваше универсалния магазин "Хародс"

02.09.2023 | 08:32 Редактор: Искра Ангелова
26 години след фаталната катастрофа на сина си с Даяна - почина Мохамед Ал-Файед

Магнатът Мохамед Ал-Файед, противоречив милиардер и баща на Доди, който загина заедно с принцеса Даяна през 1997 г., е починал на 94-годишна възраст, съобщи семейството му в изявление.

"Г-жа Мохамед Ал-Файед, нейните деца и внуци желаят да потвърдят, че любимият ѝ съпруг, техен баща и дядо, Мохамед, почина мирно от старост в сряда, 30 август 2023 г.", се казва в изявлението на семейството, разпространено от футболния клуб, който някога е притежавал, ФК "Фулъм".

"Той се радваше на дълго и пълноценно пенсиониране, заобиколен от близките си. Семейството помоли да се уважава личното им пространство в този момент", допълват те, цитирани от БГНЕС.

Файед ще бъде запомнен най-вече с открития си и често нецензурен начин на говорене, с отмъщението си към Консервативната партия, със спорната покупка на универсалния магазин "Хародс" и със собствеността си върху футболния клуб Фулъм и хотел "Риц" в Париж.

С бизнес империя, включваща корабоплаване, недвижими имоти, банково дело, петрол, търговия на дребно и строителство, Файед е и филантроп, чиято фондация подпомага деца в Обединеното кралство, Тайланд и Монголия.

Файед купува "Риц" през 1979 г. заедно с брат си, а шест години по-късно двамата придобиват "Хародс" след дълга и ожесточена битка за придобиване.

Снимка; БГНЕС