Кремъл обяви нобелов лауреат за чуждестранен агент

Дмитрий Муратов влезе в списъка с врагове на режима в страната

01.09.2023 | 22:47 Редактор: Юлиан Христов
Кремъл обяви нобелов лауреат за чуждестранен агент

Русия добави уважавания журналист и съавтор на Нобелова награда Дмитрий Муратов към списъка на чуждестранните агенти - етикет, който властите често използват, за да потискат критиците.

Руското министерство на правосъдието заяви, че Муратов "е използвал чуждестранни платформи за разпространяване на мнения, насочени към формиране на негативно отношение към външната и вътрешната политика на Руската федерация".

Етикетът, който напомня на термина "врагове на народа" от съветската епоха, изисква от лицата или групите да разкрият източниците на финансиране.

Той също така ги задължава да отбелязват всички публикации, включително в социалните мрежи, с етикет, пише БГНЕС.

Министерството също така обвинява Муратов, че е създавал и разпространявал съдържание от други чуждестранни агенти.

Откакто започна нападението срещу Украйна, Москва увеличи усилията си за потискане на инакомислието, като повечето високопоставени опоненти са в изгнание или зад решетките.

Наскоро Муратов е бил забелязан в Русия, като част от юридическия екип, защитаващ неговия приятел Олег Орлов, съпредседател на руската правозащитна организация "Мемориал".

През 2021 г. Муратов, който работи като главен редактор на водещото руско независимо издание "Новая газета", сподели Нобеловата награда за мир с филипинката Мария Реса за борбата им за свобода на изразяване.

От 2000 г. насам шестима от журналистите и сътрудниците на "Новая газета" са били убити, включително разследващата журналистка Анна Политковская, която беше застреляна в Москва на рождения ден на президента Владимир Путин.

Снимка: БГНЕС