Бурята "Идалия" връхлита Куба и Флорида, хиляди напуснаха домовете си (ОБНОВЕНА)

Учените предупреждават, че бурите стават все по-мощни

29.08.2023 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Извънредно положение в американския щат Флорида заради тропическата бурята "Идалия". Очаква се природната стихия да достигне сушата като ураган, наложиха спешната евакуация на хиляди по крайбрежието на щата.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис предупреди, че бурята може да окаже сериозно въздействие по протежение на Мексиканския залив, като заяви на пресконференция, че ще се проведе евакуация и жителите трябва да се подготвят.

"Все по-вероятно е да се появят животозастрашаващи щормови надигания и опасни ветрове в някои части на Флорида", заяви Националният център по ураганите (НЦУ).

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с Десантис по-рано и одобри обявяването на извънредно положение за щата, като обеща, че той ще има пълната му подкрепа, заяви говорител на Белия дом.

За някои части от крайбрежието на Флорида са издадени предупреждения за бурни вълни и ураган, тъй като загретите води на Мексиканския залив подхранват бурята, съобщиха от Националния център за ураганите. От там прогнозираха, че най-високи ще бъдат вълните на север от залива Тампа.

Според Белия дом Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) вече се подготвя за въздействието на бурята, включително чрез разполагане на част от персонала си.

Кубинските власти обявиха ураганна тревога за провинциите Пинар дел Рио и Артемиса, както и за остров Исла де ла Хувентуд. В Куба хиляди хора се евакуираха или избягаха преди бурята, съобщиха властите и държавните медии.

След като премине през Куба, Идалия ще се премести над Мексиканския залив, който според учените е обхванат от "морска гореща вълна", която ще засили ветровете на Идалия, докато тя се движи към Флорида.

Кубинските държавни медии съобщиха, че около 8000 души са напуснали домовете си, за да потърсят подслон при роднини или приятели в Пинар дел Рио, същата провинция, която през септември миналата година бе връхлетяна от урагана Ян, който уби най-малко двама души и остави милиони хора без електричество.

Учените предупреждават, че бурите стават все по-мощни, тъй като светът се затопля поради изменението на климата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС