Дискриминация? Френските училища забраниха носенето на абая

Забраната вероятно ще бъде обжалвана по съдебен ред

28.08.2023 | 23:09 Редактор: Искра Ангелова

Френските училища забраняват носенето на рокли абая в училищата, като говорител на правителството каза, че носенето на тези рокли от мюсюлманките е "политическа атака", предаде АФП. Дългите, развяващи се рокли, които произхождат от Близкия изток, вече няма да бъдат разрешени в училищата, когато започне новият семестър следващата седмица, защото нарушават светските закони, заяви министърът на образованието Габриел Атал.

Оливие Веран, говорител на правителството, каза, че роклите са "очевидно" религиозно облекло и "политическа атака, политически знак", който той вижда като акт на "прозелитизъм" или опит за преминаване към исляма.

"Училището е светско. Казваме го по много спокоен, но твърд начин: това не е мястото за носене на религиозни одежди", каза той пред телевизионния канал BFM, цитиран от БГНЕС.

"Правителството беше ясно, че абаите "не принадлежат на училищата. Нашите училища се тестват. През последните няколко месеца нарушенията на нашите светски правила значително се увеличиха, особено по отношение на носенето на религиозни облекла като абая или ками, които се появиха и останаха в някои учебни заведения", каза Атал.

Това решение за забрана на абаите от Атал предизвика нов дебат относно светските правила на Франция и дали те се използват за дискриминация на голямото мюсюлманско малцинство в страната. Закон от март 2004 г. забранява "носенето на знаци или облекла, чрез които учениците видимо показват религиозната си принадлежност" в училищата.

Големите християнски кръстове, еврейските кипи и ислямските забрадки са включени в този закон. Училищата се бореха да регулират носенето на абая, които се смятаха за сива зона, за разлика от забрадките.

Правителството застана на страната на деснии крайнодесни политици , които настояваха за пълна забрана, като се аргументираха, че те са част от по-широка програма на ислямистите за разпространение на религиозни практики в обществото. Но политици от левицата и много мюсюлмани гледат на светските правила на Франция като на консервативни за приемането на ислямофобски политики.

Забраната на абая вероятно ще бъде обжалвана по съдебен ред и може да доведе до трудности за училищните власти, които ще трябва да решат кога една голяма развяваща се рокля се превръща от личен моден избор в религиозно изявление.