Задигнаха кутия с дарения на височина от над 2,350 метра в Швейцария

Кутията принадлежи на един от местните клубове по алпинизъм

27.08.2023 | 10:35 Редактор: Михаела Кирилова
Задигнаха кутия с дарения на височина от над 2,350 метра в Швейцария

Крадци успяха да покорят една от най-опасните и високи точки в Швейцария, пишат от BBC. 

Те са се изкачили на височина от над 2,350 метра и успяват да преминат през тесни стоманени въжета, за да разбият кутия за дарения. Кутията принадлежи на един от местните клубове по алпинизъм, който поддържа проходът Гемми, намиращ се над село Леукербад.

Най-фрапиращото нещо е, че кутията се намира в изключително труднодостъпна местност. За да бъде достигната, се изискват сериозен опит и много добри умения по алпинизъм. Маршрутът е с оценка 5 по сложност. От клуба не искат никакви средства за поддържането на маршрута. Кутията е била поставена като символ на благодарност за полаганите от планинарите усилия. Сега обаче тя е разбита на парчета, а парите вътре - откраднати.

Установено е, че крадците са планирали действията си много добре. Освен че са били с добра екипировка за планина, те са носили и средства, с които да отворят кутията. След кражбата са се изкачили и до връх Дауберхорн, който е на височина от 2941 метра.

Открадната сума е в размера на 450 - 500 евро. Издирването на извършителите обаче може да се окаже по-сложно, тъй като в летния сезон има множество планинари, които посещават мястото, а през последните дни метеорологичните условия са били отлични за изкачване, предаде "Фокус".

Снимка: Pexels