Откриха черните кутии на самолета, в който е пътувал Пригожин

Изчакат се резултатите от ДНК тестовете, за да се потвърди официално смъртта му

26.08.2023 | 15:52 Редактор: Михаела Кирилова

Открити са черните кутии на самолета на Евгений Пригожин, както и всички 10 тела на загиналите при самолетната катастрофа в сряда. Започнали са ДНК експертизи. На този етап няма официално потвърждение на смъртта на лидера на "Вагнер". Необходимо е да се изчакат резултатите от ДНК тестовете.

Телата на загиналите и черните кутии са открити на мястото на самолетната катастрофа, при която се предполага, че е загинал шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, сподвижниците му Дмитрий Уткин и Валерий Чакалов, и още 7 души. В момента се извършват молекулярно-генетични тестове. Самолетът се разби близо до Москва в сряда, като засега основната версия е повреда или взривно устройство на борда. Твърденията, че Кремъл е дал заповед за убийството на Пригожин, са "пълна лъжа", заяви на петъчния си брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че няма съмнения, че Евгений Пригожин е загинал.

"Това е груба, мръсна и непрофесионална работа. Аз съм много далече от мисълта, че това е дело на президента на Русия. Нека да изчакаме окончателните резултати", коментира той.

Причините за съмненията са основателни - Пригожин оглави неуспешния метеж на своите наемни бойци през юни и Путин го обяви за предател. Въпросът за бъдещето на наемническата армия също остава отворен. В петък руският президент е подписал указ, с който нареди на бойците на "Вагнер" да подпишат клетва за вярност към Кремъл. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС