Кириакос Мицотакис организира среща на лидерите на Западните Балкани

На нея ще присъства и министър-председателят Николай Денков

18.08.2023 | 22:13 Редактор: Вяра Димова
Кириакос Мицотакис организира среща на лидерите на Западните Балкани

По повод приключването на 20-годишната сесия на Западните Балкани и Солунската декларация гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с лидерите на Западните Балкани и държавите членки на ЕС в понеделник - 21 август в Атина, на неофициална вечеря, посветена на разширяването и европейското бъдеще на региона.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също ще отговорят на поканата на Кириакос Мицотакис, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Сърбия и Черна гора ще бъдат представлявани от президентите Александър Вучич и Яков Милатов. Северна Македония и Косово от министър-председателите Димитър Ковачевски и Албин Курти. Босна и Херцеговина ще бъде представлявана от председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Кристо.

Албания, която беше поканена на президентско ниво, няма да бъде представена.

На вечерята ще участват и лидерите на страните от региона, които са членки на ЕС, а именно министър-председателите на България Николай Денков, Хърватия Андрей Пленкович и Румъния Йон-Марсел Чолаку. 

Лидерът на Словения няма да може да присъства на неформалната вечеря поради щетите, които страната понесе от наводненията.

Снимка: БГНЕС