Най-новият пробив: Лекари трансплантираха свински бъбрек на 50-годишен мъж

Оперираният имал остро бъбречно увреждане и анамнеза за заболяване в краен стадий

17.08.2023 | 17:53 Редактор: Юлиан Христов
Най-новият пробив: Лекари трансплантираха свински бъбрек на 50-годишен мъж

Лекари са трансплантирали свински бъбрек в тялото на мъж в състояние на мозъчна смърт, а органът продължава да функционира нормално, което приближава човечеството към възможността да използва животински тъкани и органи за борба с човешки заболявания.

Мъжът на 50 години е имал остро бъбречно увреждане и анамнеза за заболяване в краен стадий, но органите му са произвели урина малко след трансплантацията, твърдят изследователи от NYU Langone Health в Ню Йорк. Интервенцията е извършена преди повече от месец и бъбрекът продължава да функционира, заявиха те в сряда в разговор с репортери.

Успешната трансплантация е най-новият пробив за учените, които се надпреварват да намерят алтернативи на човешките органи. Близо милион души в САЩ имат хронично бъбречно заболяване, а по данни на Националната бъбречна фондация всеки ден в САЩ умират 17 души в очакване на трансплантация на орган.

Експерименталната процедура, наречена ксенотрансплантация, бележи "още една голяма стъпка напред в потенциалното използване на алтернативен източник на органи за хора, изправени пред животозастрашаващо заболяване", се казва в изявление на медицинския център. Органът на прасето е подложен на генетична модификация, за да се осигури по-голяма приемливост от организма на пациента.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС