Михайло Подоляк: Неприемливо е Украйна да се откаже от територии в името на НАТО

Съветникът на украинския президент смята, че това е желание на Русия

15.08.2023 | 21:45 Редактор: Михаела Кирилова
Михайло Подоляк: Неприемливо е Украйна да се откаже от територии в името на НАТО

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че доброволният отказ на Украйна от някои нейни територии в името на членство в НАТО е неприемлив. Според него този сценарий е желан от Русия, тъй като би замразил въоръжения конфликт, а не би го спрял окончателно.

"Размяна на територии за чадър от НАТО? Това е странно. Това означава съзнателно да се тръгне към загуба на демокрацията, поощряване на един глобален престъпник, запазване на руския режим, унищожаване на международното право и задължително прехвърляне на войната на следващите поколения", пише Подоляк в X (бивш Twitter).

Съветникът на украинския президент смята, че е очевидно, че въоръженият конфликт със сигурност ще започне отново, но с повишен апетит от страна на Русия, ако тя не бъде победена.

По време на публичен дебат в Арендал, Норвегия, ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен заяви, че преговорите за бъдещето на Украйна след края на военните действия "вече са в ход", предаде БГНЕС.

Според него "има известен напредък" по отношение на присъединяването на Украйна към НАТО, но има вероятност Киев да се съгласи да отстъпи някои от териториите си на Русия, за да се присъедини към алианса. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна страната Олексий Данилов нарече подобен вариант "категорично неприемлив" за Киев.

Снимка: БГНЕС