Военни от Запорожие към Зеленски: Трябват ни дронове и системи за ПВО на първа линия (+ВИДЕО)

Президентът на Украйна ще предаде исканията им и на чуждестранните партньори

15.08.2023 | 19:52 Редактор: Елеонора Танева

Украинският президент Володимир Зеленски посети югоизточната Запорожка област и се срещна с военнослужещи, които участват в контраофанзивата в региона, предаде Ройтерс. 

"Президентът изслуша докладите на командирите за хода на бойните действия в районите на фронтовата линия и обсъди най-проблематичните въпроси на ръководените от тях части", се казва в изявление на пресцентъра на Зеленски.

Военните подчертаха необходимостта от въвеждането системи за радиоелектронна защита и системи за противовъздушна отбрана на първа линия, които да противодействат на вражеските самолети и безпилотни летателни апарати, допълва "Укринформ". Освен това те посочиха, че се нуждаят от дронове, тъй като този тип оръжия бързо се губят в условия на настъпление.

Държавният глава възложи да се систематизират исканията им, да се представят за разглеждане пред щаба на върховния главнокомандващ, а също и да се предадат на чуждестранните партньори на Украйна, уточнява БТА.

Киев призна, че напредъкът е по-бавен от желаното поради подготвената руска отбрана и недостига на оръжия.

"Стъпка по стъпка те решително се движат към нужните резултати", каза днес Зеленски, визирайки бригадите, които се опитват да направят към окупирания южен град Мелитопол.

Снимка: Кадър Facebook