62 години от издигането на Берлинската стена, специална почит за Петер Фехтер

Пред Мемориала на стената в германската столица се полагат венци

13.08.2023 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова

В германската столица отбелязват 62 години от издигането на Берлинската стена. Годишнината се отбелязва с религиозна служба в Берлинския параклис на помирението, а пред Мемориала на стената в германската столица се полагат венци. Възпоменанията акцентират върху раздялата на семейства и ограничаването на свободата за милиони, останали под управлението на комунистическия режим.

Специална почит се отдава на 18-годишния Петер Фехтер, който е прострелян през август 1962 г., една година след построяването на стената. Той пада в опит да прескочи съоръжението. От западната страна не могат да му помогнат, а източногерманските граничари го оставят да умре от загуба на кръв.

Възпоменателните събития са основно на "Цимер щрасе", до някогашния КПП "Чекпойнт Чарли", превърнат след събарянето на стената в туристическа забележителност. В близкия град Телтов в провинция Бранденбург се отдава почит и на Петер Мадлер и Карл-Хайнц Кубе, също застреляни при опит за бягство през първата половина на 60-те години.

Подобни събития бяха организирани и на други места по протежение на бившата граница, разделяла държавата ГДР от Федералната република. По данни на фондация "Берлинска стена" най-малко 140 души са били убити, докато се опитвали да напуснат източната част. За режима в ГДР тези крайни мерки се оказват напълно безсмислени.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.