На косъм от огромна екокатастрофа: Изпомпаха петрол от изоставен танкер в Червено море

Цялата операция се очаква да струва около 143 милиона

12.08.2023 | 16:27 Редактор: Искра Ангелова
На косъм от огромна екокатастрофа: Изпомпаха петрол от изоставен танкер в Червено море

Безпрецедентна екологична катастрофа в Червено море бе избегната, благодарение на организирана от ООН операция за изпомпването на петрол от изоставен супертанкер край бреговете на разкъсвания от война Йемен, предаде ДПА.

Целият товар от над 160 милиона литра беше успешно източен от повредения плавателен съд, съобщи Програмата за развитие на Обединените нации. Тази агенция събира средства в продължение на 2 години, за да избегне екокатастрофа. След успешното източване на горивото - тя се нуждае сега от още средства, за да нареже за скрап кораба. Цялата операция се очаква да струва около 143 милиона, а на агенцията не ѝ достигат 20, пояснява БТА.

Дългият 350 метра танкер, построен през 1976 г., бе заседнал край брега на Йемен. Той не е поддържан от години и имаше опасност да се разпадне или да експлодира. Ако нефтът бе изтекъл в Червено море, това не само щеше да причини голям разлив, но и да възпрепятства корабоплаването през Суецкия канал.

Най-близкият йеменски бряг е контролиран от бунтовниците хуси, които превзеха големи части от страната през 2014 г. и се борят срещу международно признатото правителство.

Снимка: БГНЕС