ISW: Украинските сили напредват значително в Запорожие

Кадри показват, че са достигнали до северните покрайнини на градчето Роботине

12.08.2023 | 10:50 Редактор: Вяра Димова
ISW: Украинските сили напредват значително в Запорожие

Публикувани кадри, анализирани от Института за изследване на войната (ISW), потвърждават, че украинските сили са достигнали до северните покрайнини на градчето Роботине, разположено на 10 км южно от Орихив в западната част на Запорожка област.

От ISW обаче добавят, че постоянството и обхватът на тези позиции понастоящем не са ясни. От седмици украинските сили провеждат редовни атаки към Роботине като част от операциите си, насочени към разбиване на руската отбрана.

"Способността на украинските сили да напредват към покрайнините на Роботине - за чиято защита руските сили са посветили значителни усилия, време и ресурси - остава голяма, дори ако украинските успехи са ограничени в момента", заключават експертите, цитирани от БГНЕС.

Геолокираните кадри, публикувани на 11 август, показват, че украинските сили са напреднали и в селището Урожайне, разположено на около девет километра южно от Велика Новосилка по граничната зона между Донецка и Запорожка области. Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са изтласкали руските сили обратно в селището на 10 и 11 август.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции по направленията Бахмут, Бердянск (гранична зона Донецк-Запорожка област) и Мелитопол (Западна Запорожка област). 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
руски войници ВЪН
преди 8 месеца
ОТ УКРАЙНА ! СИЛАТА ВЪРВИ С ОТГОВОРНОСТТА, ДА СЕ ПРИЛАГА ЗА СЪЗИДАНИЕ, А НЕ ЗА ИЗНУДВАНЕ И ПОТЪПКВАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ПРАВО ЗА СВОБОДА НА ИЗБОР ! Сигнализирай за неуместен коментар