Конфискуваха рекордните 8 тона кокаин в Нидерландия

Наркотикът е бил скрит в контейнер от Еквадор

10.08.2023 | 19:38 Редактор: Михаела Кирилова
Конфискуваха рекордните 8 тона кокаин в Нидерландия

Нидерландските власти конфискуваха над осем тона кокаин, открит в контейнеровоз от Еквадор, което е най-голямата конфискация на този наркотик в историята на страната, съобщиха прокурори.

Митническите служители на пристанището в Ротердам извършиха най-големото досега задържане на наркотици в Нидерландия. Общо 8064 пакета, всеки от които съдържа по 1 кг кокаин, са иззети от 12 палета с банани, съобщи прокуратурата. Стойността на кокаина на улицата се оценява на 600 млн. евро.

Контейнерът е с произход от Еквадор и е пристигнал в Ротердам през Панама. Наркотиците са открити по време на проверка с кучета, специално обучени за търсене на наркотици. Наркотикът е унищожен. Понастоящем случаят се разследва от екипа, който е създаден в сътрудничество между Службата за фискална информация и разследване, митниците, пристанищната полиция и прокуратурата.

Петер ван Буйтен, директор на митницата в пристанище Ротердам, похвали професионализма на митническите служители в платформата на социални медии X, известна преди като Twitter. 

"За пореден път успяхме, заедно с нашите партньори от HARC, да нанесем значителен удар на престъпниците, занимаващи се с наркотици в пристанището", написа той.

Конфискуваният кокаин надминава предишния рекорд, поставен през 2005 г., когато в пристанището на Ротердам бяха открити 4600 кг от наркотика. Тогава кокаинът е бил скрит в две големи макари от стоманени въжета. Най-големият арест на кокаин досега за тази година беше извършен в края на юни. Митничарите откриха повече от 3500 блока кокаин, скрити сред банани, като контейнерът също беше с произход от Еквадор.

През първата половина на тази година при конфискации на наркотици в Нидерландия са иззети общо 29 702 кг кокаин. Данните от нидерландските митници сочат, че повече от половината от задържаните пратки са с тегло под 100 кг всяка. Това предполага, че престъпниците разпределят риска, обясниха от митническите служби.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Pexels