12 души са в неизвестност след взрива в руския град Сергиев Посад

Около 40 сгради в района са засегнати от взривната вълна

10.08.2023 | 17:39 Редактор: Михаела Кирилова
12 души са в неизвестност след взрива в руския град Сергиев Посад

Дванайсет души са в неизвестност ден след като експлозия в завод за оптическа електроника в руския град Сергиев Посад, на 50 км североизточно от столицата Москва, отне живота на най-малко един човек и рани повече от 60, предаде Ройтерс.

В болница са настанени най-малко 30 души, включително шестима в интензивно отделение. Според разследващите в нает от частна компания склад на територията за Загорския оптико-механически завод, където е станал взривът, е било съхранявано пиротехническо оборудване.

Фабриката произвежда оптическо оборудване за индустриално и медицинско приложение, както и за руските сили за сигурност.

Олга Вради от московския регионален клон на Следствения комитет на Руската федерация каза, че техническият директор на "Пиро-Рос", наелата склада частна компания, която е във фалит, е задържан по подозрение за нарушаване на нормите за безопасност.

Близо 38 жилищни блока в близост до завода, както и две училища, спортен комплекс и магазин, са понесли щети, най-вече изпочупени прозорци, каза вчера губернаторът на Московска област. Службите за спешна помощ отхвърлиха появилите си по-рано версии, че взривът може да е резултат от атака на украински дрон, каквито зачестиха през последните седмици срещу Москва и Московска област, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС