Възобновяват делото срещу руснак, обидил дете заради буквата Z на шапката му

Първоначално на обвиняемия е наложена глоба от 7000 рубли

10.08.2023 | 15:49 Редактор: Юлиан Христов
Възобновяват делото срещу руснак, обидил дете заради буквата Z на шапката му

Прекратеното от съда в руския град Екатеринбург наказателно дело за хулиганство срещу Александър Неустроев, който обидил дете с шапка със символа на т. нар. специалната военна операция на Русия в Украйна – буквата Z, ще бъде преразгледано, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Генералната прокуратура на Руската федерация.

"По искане на Генералната прокуратура на Русия ще бъде преразгледано наказателното дело в Екатеринбург за нападение срещу ученик - син на член на специалната военна операция. Генералната прокуратура проучи съдебното решение, установи значителни нарушения и инструктира прокурора на Свердловска област да подготви касационен протест.

Трябва да се отбележи, че деянието, извършено от Неустроев, принадлежи към категорията на средно тежките. Наказателното дело обаче не може да бъде прекратено, тъй като (деянието) е цинично и е насочено не само срещу (конкретния) ученик, но също така вреди на социалното и морално възпитание на младото поколение и на интересите на Руската федерация", се казва в мотивите на руската прокуратура. 

Първоинстанционният Ленински районен съд в Екатеринбург прекрати наказателното дело и наложи на Неустроев глоба в размер на 7000 рубли (127,63 лева). Инцидентът е от април 2023 г. и е заснет на видео. Мъжът се кара на детето, че носи шапка с буквата Z. Според разследващите заподозреният е действал по хулигански подбуди и първоначално е бил обвинен в хулиганство с използване или заплаха от насилие, основано на политическа, идеологическа омраза или вражда, пише БТА.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
popa ot razgrad
преди 8 месеца
за такова деяние би трябвало да го обесят на Червения площад под неистовите и възторжени крясъци на издивялата тълпа... Сигнализирай за неуместен коментар