fallback

Учени от Харвард: Фините прахови частици във въздуха повишават риска от всякакви видове рак

Замърсяването на въздуха може да се свърже с диабет тип 2, затлъстяване и деменция

08.08.2023 | 13:25 Автор: Вяра Димова

Фините прахови частици във въздуха повишават риска от всякакви видове рак, не само от рак на белите дробове, сочи изследване от учени в Харвард. 

Замърсяването на въздуха е глобален проблем, който има значителни ефекти както върху планетата, така и върху здравето. Фините прахови частици във въздуха стават все повече и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Тези, които живеят в региони със замърсен въздух, рискуват излагане на риск от инсулт, бронхит, астма и други белодробни заболявания.

По данни от Световната здравна организация замърсяването на въздуха може да се свърже с диабет тип 2, затлъстяване и деменция. Този проблем може да засегне всеки орган по сериозен начин и да засили и усложни други състояния. 

Освен че замърсеният с фини прахови частици въздух е сериозен рисков фактор за появата на дихателни усложнения, той може да повиши и риска от други видове рак, сочи научно изследване, проведено от учени от Харвард.

Излагането на мръсен въздух в продължение на 10 години повишава риска от рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на матката при възрастни. Дори и ниските нива на замърсяване на въздуха носят риск от рак.  

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback